‘Soms zegt iemand: ik had autisme niet door willen geven’
Lisa Snip (37) stelde als gz-psycholoog een leidraad op voor mensen met autisme die kinderen willen. „Ze lopen het risico om dan op hun snufferd te gaan.”
De lunch is in Heiloo op het terrein waar óók een afdeling van de GGZ Noord-Holland-Noord zit, maar dat is niet de afdeling van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg waar gz-psycholoog Lisa Snip werkt. Zij werkt in Heerhugowaard en woont in Heiloo. „Ik wilde Heiloo mijn woonomgeving houden”, zegt ze. „Ik probeer in de illusie te blijven dat hier geen psychiatrische problemen spelen. Dat is natuurlijk niet waar, maar ik wil niet, als ik hier met de kinderen in de speeltuin sta, precies weten wie welk probleem heeft.”
Snip is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van mensen met autisme. Ze heeft het initiatief genomen om, grotendeels in haar vrije tijd, een leidraad op te stellen voor mensen met autisme die kinderen willen. Wat kunnen die verwachten, wat voor soort beslissingen moeten ze nemen, voor, tijdens en na de zwangerschap? De (gratis te downloaden) leidraad ‘Aanstaand ouderschap en autisme’ somt het helder op in 34 bladzijden en geeft bij elke fase tips en citaten van ervaringsdeskundigen over wat je kunt lezen, hoe je kunt plannen, waar je om hulp kunt vragen, wat er onvoorspelbaar is (zodat je je kunt instellen op die onvoorspelbaarheid) en hoe je je eigen stress kunt managen. Je zou zo’n leidraad wel voor het hele leven willen, ook zonder autisme.
NRC – 13 februari 2020

De bureauredactie speurt het internet af naar interessante artikelen, wetenswaardigheden en relevante multimedia over autisme en verzamelt die op Autistico . Van artikelen van andere media worden alleen de eerste alinea’s overgenomen met een lees verder-link naar het bronartikel.